Εκδρομή στα Καλάβρυτα

Καλάβρυτα

Στις 4 Δεκεμβρίου 1943 ξεκίνησαν γερμανικές δυνάμεις από διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου με σκοπό το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Στο διάβα τους τα ναζιστικά στρατεύματα σκορπούσαν το θάνατο. Καίγανε και δολοφονούσαν, αφήνοντας πίσω τους την καταστροφή και την ερήμωση σε κάθε χωριό της περιοχής των Καλαβρύτων από το οποίο έτυχε να περάσουν. Ο αριθμός των θυμάτων τους ξεπερνά τα 1.100 άτομα.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 έφτασαν στην ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Εκεί συνέλαβαν όλους του μοναχούς και μερικούς λαϊκούς, συνολικά 19 άτομα, κι αφού τους μετέφεραν σε μικρή απόσταση από τη Μονή, τους δολοφόνησαν πετώντας τους σε γκρεμό. Μετά από λίγες ημέρες επέστρεψαν στη μονή και την καταλήστευσαν ενώ έβαλαν φωτιά στο ιερό και στον ξενώνα.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 μπήκαν στην πόλη των Καλαβρύτων όπου εξολόθρευσαν τον ανδρικό πληθυσμό και  κατέστρεψαν όλη την  πόλη.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με την φρικτή αυτή τραγωδία, την Μαύρη Δευτέρα των Καλαβρύτων είναι το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Εδώ οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικός χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους. Το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης, είναι το «σπίτι των ηρώων». Είναι η νέα κιβωτός της ιστορίας αυτού του τόπου, στεγάζεται η μνήμη τους και τρέφει τις δικές μας μνήμες.

Τα Καλάβρυτα σήμερα, 73 χρόνια μετά, στέκουν αιώνια καταγγελία της αποκτήνωσης και της φρίκης που γεννά ο φασισμός, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας.

 

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

Comments are closed.