Επίσκεψη της ΣΤ’ τάξης στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Την 1η Απριλίου 2016,η ΣΤ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου επισκεφθήκε το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα τμήματα Γεωλογίας-Φυσικής, τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Παιδείας!

Η επίσκεψή μας έγινε στα πλαίσια της δράσης ¨¨Τα σχολεία πάνε πανεπιστήμι﨨 για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016,όπου οργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πρωταρχικός στόχος ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για διερεύνηση των γνώσεών τους και την ευαισθητοποίησή τους στο χώρο της έρευνας. Ταυτόχρονος στόχος ήταν η επαφή και η γνωστοποίηση του έργου και των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.

Στο τμήμα της φυσικής έγινε παρουσίαση πειραμάτων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων της Φυσικής (Μηχανική, Θερμότητα, Ηλεκτρισμός, Μαγνητισμός, Οπτική) με έμφαση σε παρατήρηση φαινομένων γνωστών από την καθημερινή εμπειρία των μαθητών.

Στόχος ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν σε βασικές έννοιες της Φυσικής. Η δομή των επιδείξεων ήταν τέτοια που όχι μόνο προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών για τη Φυσική, αλλά ταυτόχρονα τους έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και αυτενέργειας.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργά Σταυρούλα

Στο τμήμα Γεωλογίας παρουσιάστηκαν με συντομία και με απλοϊκό τρόπο όλες οι διαδικασίες σχηματισμού ορυκτών και πετρωμάτων από την επιφάνεια της Γης εώς και το μανδύα της, καθώς και η δράση των ηφαιστείων.

  • Έγινε επίδειξη δειγμάτων στο εργαστήριο από εντυπωσιακούς κρυστάλλους, πολύτιμους λίθους, μεταλλεύματα και πετρώματα.
  • Έγινε επίδειξη του φαινομένου του φθορισμού κρυστάλλων, μετά από ακτινοβόλησή τους με υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Έγινε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μικρόκοσμο των ορυκτών των πρώτων υλών με τη βοήθεια μικροσκοπίων παρατηρήθηκαν φαντασμαγορικές εικόνες των ορυκτών.

Υπεύθυνοι καθηγητές: κ. Ηλιόπουλος Ιωάννης, κ. Παπαθεοδώρου Γεώργιος

Στη βιβλιοθήκη έγινε ξενάγηση 30΄ στο χώρο. Υπεύθυνος: κ.Τσάκωνας

Στο Μουσείο Παιδείας τα παιδιά γνώρισαν ¨ Το σχολείο των παππούδων μας¨ από το 1870-1980. Θρανία, πίνακες, σχολικές ποδιές, αναγνωστικά, τετράδια, σημαίες, η πλάκα, το κοντήλι, φωτογραφίες από τη σχολική ζωή,μαθητολόγια, χάρτες, αντικείμενα του σχολικού περιβάλλοντος,εποπτικά μέσα διδασκαλίας, σχολικοί τίτλοι κ.ά. Ακόμη φυλάσσονται έντυπα που αφορούν εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

S5002172.JPG S5002176.JPG S5002177.JPG S5002201.JPG S5002203.JPG

Comments are closed.