Γκερνίκα (Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά)

Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν τη δική τους Γκερνίκα, στα πλαίσια του εορτασμού  της 28ης Οκτωβρίου. Κατόπιν το έργο τοποθετήθηκε σε εσωτερικό χώρο του σχολείου. Η δράση αυτή αποτέλεσε αφορμή για να γνωρίσουν τα παιδιά το έργο του Πικάσο και να έρθουν σε επαφή με την αντιπολεμική τέχνη.

Οπίνακας περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο τον Απρίλιο του 1937, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Οι κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά.

Οταν ο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία το 1939και, με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η καταστροφή του.

Η Γκερνίκα έμεινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκηςγια πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Ο πίνακας βρίσκεται τώρα στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου είναι το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.

Comments are closed.