Συμμετοχή της ΣΤ’ στο πρόγραμμα “200 χρόνια Νεοελληνική Τέχνη”

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου μας ολοκλήρωσαν με επιτυχία το ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “200 χρόνια Νεοελληνική Τέχνη” που διοργάνωσε το Greek Global Cultural Organizatio υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» καθώς και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Επρόκειτο για μια δωρεάν ψηφιακή  ξενάγηση σε εικονικό μουσείο, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα έργα καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν τα πρώτα 200 χρόνια της Νεότερης Ελλάδας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε  σε γκρουπ με διάρκεια δύο διδακτικών ωρών (10:00 με 11:30) από τις 23 Νοεμβρίου ως τις 16 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιό του παρουσιάστηκαν τέσσερις θεματικές ενότητες για την ιστορία της Νεοελληνικής τέχνης, από την Επτανησιακή σχολή και τη Σχολή του Μονάχου ως και τις δεκαετίες ’60-’70.  

Σε κάθε «επίσκεψη», η οποία διαρκούσε δύο διδακτικές ώρες, το πρώτο μέρος ήταν μια προφορική παρουσίαση από την «ξεναγό», την ιστορικό τέχνης Άννα Παντελάκου, με παράλληλη παρουσίαση έργων σε έναν ψηφιακό μουσειακό χώρο. Το δεύτερο μέρος ήταν μια διαδραστική καλλιτεχνική άσκηση με την τάξη και την ιστορικό πάνω στο θέμα που παρουσιάστηκε.

Ο τρόπος που είχαν σχεδιαστεί οι ψηφιακές επισκέψεις, καθώς και τα θέματά τους συνδέονταν απόλυτα με το Πρόγραμμα Σπουδών της ΣΤ’ Δημοτικού στο μάθημα της Ιστορίας. Έμπρακτα συνδέθηκε η διδακτική ύλη της Ιστορίας με την πορεία της Ιστορίας των εικαστικών τεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και με αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας – Ευρώπης. Εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις των μαθητών σχετικά με την πορεία του νεοελληνικού κράτους, ιστορικά και πολιτισμικά, διανθίστηκαν οι γνώσεις τους στις εικαστικές πρακτικές, δραστηριοποιήθηκαν σε νέες μορφές διαδραστικών, ομαδικών ασκήσεων, σε νέες μορφές μάθησης μέσω και της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με έναν επιστημονικό κλάδο, αυτόν της Ιστορίας της τέχνης. Τέλος, η γνωριμία με τις εικαστικές τέχνες μέσα από αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσε την καλλιτεχνική καλλιέργεια, τη δημιουργική έμπνευση και τη συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών μας.

Comments are closed.