Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, το κοινοτικό συμβούλιο Ναύπακτου αποφασίζει την παραχώρηση του χώρου, που κάλυπτε το νεκροταφείο του Αγίου Στεφάνου, ώστε να ανεγερθεί το διδακτήριο του 2ου Δ.Σ.
Από πολλών χρονών ήδη είχε αγοραστεί ο νέος χώρος για νεκροταφείο, οι γνωστοί ως « λάκοι της Σαβούλαινας ».
Ένας από τους ορούς παραχώρησης ήταν εντός τριετίας να ξεκινήσει η ανέγερση του διδακτηρίου, κάτι που κατέστη αδύνατον λόγω και της κήρυξης του β’; παγκοσμίου πολέμου.
Το 2ο Δ.Σ. ιδρύθηκε το 1935 και άρχισε να λειτουργεί ως διτάξιο το σχολικό έτος 1935-36 με δασκάλους τον Φίλιππο Φράγκο και τη Φωτεινή Μάκρη έχοντα ως δ/ντη τον πρώτο μέχρι το 1938, οπότε και μετατέθηκε στην Αθήνα. Στη θέση του τοποθετήθηκε προσωρινά ο δημοδιδάσκαλος ο Βασίλειος Φλώρος γιατί το ίδιο έτος τοποθετήθηκε οργανικά και μάλιστα ως Δ/ντης, ο μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δάσκαλος Μιλτιάδης Κοτίνης.
Το σχολείο ως νεοσύστατο λειτουργούσε στο σπίτι του Κων/νου Αποστόλου στη θέση « Ψανή ». Το κτίριο ήταν μισθωμένο από την τότε Κοινότητα Ναύπακτου αντί μηνιαίου μισθώματος 1800 δχρ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής και εξ αιτίας της αδυναμίας της κοινότητας να καταλάβει το ενοίκιο περίελθε και πάλι στον ιδιοκτήτη του και για την ιστορία χρησιμοποιείτο από τα στρατεύματα κατοχής ως κοιτώνας.
Το σχολείο, για να μην παύσει τη λειτουργία του, στεγαζόταν στις αποθήκες του Χρηστού Παλαιογιάννη ή του Αθανασίου Κωσταντιανού μέχρι και την απελευθέρωση. Στη συνεχεία και για λίγο διάστημα στεγάστηκε στο κτήριο του Γυμνασίου και έπειτα στο σπίτι του Γεωργίου Μαγκλάρα αντί μηνιαίου μισθώματος 200.000 δχρ. Για κάποιο διάστημα και αργότερα χρησιμοποιούνταν ως αίθουσες διδασκαλίας οι ιεροί ναοί του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Διονυσίου.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής στο σχολείο υπηρετήσαν οι δάσκαλοι-ες :
1. Ειρήνη Οικονοπούλου,
2. Αικατερίνη Καμπάνη,
3. Μαρία Δεσύλλα,
4. Χαράμπος Μαλλάς
και ο Γεώργιος Πέτσας ( δικηγόρος της πόλης μας σήμερα).
Το έτος 1946 προήχθη σε 5/τάξιο με το αριθ. Ε3/1946 ΦΕΚ (Τ.Α.) και το οποίο κοινοποιήθηκε με την αριθ.541/14-3-46 δ/γη του επιθεωρητή Δημ. Σχολείων Ναυπακτίας. Με την προαγωγή του Σχολείου τοποθετήθηκαν στο σχολείο με μετάθεση οι δάσκαλοι-ες :
1. Χαράλαμπος Τσαγκανός
2. Ευγενία Τσάρα
και Ανθή Τραγούδα
Το 1974 με την αριθ. 6.520 συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Παναγιώτης Λιανός ο Δήμος Ναύπακτου δια του εκπροσώπου του δημάρχου Ανδρέα Κοξωνη παραχωρεί και πάλι την ιδία έκταση για την ανέργεση διδακτηρίου στο οποίο θα στεγαζόταν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Εκπρόσωπος της σχολικής Εφορίας ήταν ο πρόεδρος της Μάρκος Γαλάνης, γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπακτίας. Στη συμβολαιογραφική πράξη ορίζονται τα όρια του οικοπέδου ως έχουν και σήμερα και η αξία του σε 2.000.00. δρχ.
Επίσης αν ο σκοπός της δωρεάς δεν επιτευχθεί εντός τριετίας το οικόπεδο να επανέρχεται στο Δήμο.
Η παραχώρηση του οικοπέδου είχε αποφασιστεί δια της αριθ.96/28-12-46 απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου και είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών με το από 13 Μαΐου 1947 Β.Δ. δημοσιευθέν εις το αριθ. 142/12-7-47(τ/ Α.)φ.ε.κ.
Παράλληλα με την παραχώρηση του οικοπέδου η σχολική εφορεία ζήτησε με την αρ. 5/16-4-46 αναφορά της από το Υπουργείο Παιδείας την εκπόνηση μελέτης διδακτηρίου τύπου 6/ταξίου. Κάτι που έκανε το Υπουργείο και την απέστειλε στις 24-11-47 με την αριθ. 100198/1939 διαταγή του.
Η σχολική εφορεία έχουσα στη διάθεση της 5.000.000 (κρατική επιχορήγηση) και 2.127.00 δρχ. έσοδα από σχολ. Θεατρ. Παραστάσεις έθεσε το θεμέλιο λίθο στις 28 Μαΐου 1948 με πανηγυρικό τρόπο παρούσα όλων των αρχών της πόλης και των κατοίκων της περιοχής. Η εκτέλεση των έργων θα γινόταν διά αυτεπιστασίας των μελών της σχολικής εφορείας και υπό τη επίβλεψη του Μηχανικού Ναυπακτίας Κανελλόπουλου Κωνσταντίνου. Στην πορεία των έργων εστάλησαν και άλλες κρατικές επιχορηγήσεις.
Σημαντική όμως ήταν η προσφορά την κατοίκων και του Μητροπολίτου Χριστόφορου.
Συγκεκριμένα οι γονείς (υπάρχει σχετική κατάσταση συγκέντρωσαν 1.567.000 δρχ.)
Και ο μητροπολίτης κατέθεσε 1.5000.000 δχρ. Η αποράτωση του 1ου ορόφου έγινε Μάρτιο του 1955. μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του διδακτηρίου (1960-61) μερικές τάξεις έκαναν μάθημα στο σπίτι του Δ. Σχοινά δυτικά του 1ου Γυμνασίου Ναύπακτου (εκεί έβγαλε την Α’; τάξη και ο υπογράφων το κείμενο).
Στο διάστημα των εργασιών της ανέγερσης του διδακτηρίου και συγκεκριμένα το 1951 με το αριθ. 197 Τ.Α./12-7-51 ΦΕΚ το σχολείο προήχθη σε εξατάξιο. Η ανωτέρω προαγωγή δημοσιεύτηκε δια της αριθ 72114/2751 δ/γης του Υπουργείου Παιδείας. Τη νέα οργανική θέση κατέλαβε ο δάσκαλος Ανδρεόπουλος Επαμεινώνδας.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 οπότε και ολοκληρώθηκε το διδακτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναύπακτου το κτίριο παραμένει το ίδιο μόνο που συντηρείται ανά διαστήματα.
Από το σχολικό έτος 2006-2007 , οπότε ολοκληρώθηκε η πτέρυγα δυτικά του υπάρχοντος διδακτηρίου το 2ο Δ.Σ. στεγάζεται σ’ αυτή με 260 Μαθητές και το παλιό κτίριο στεγάζεται το 7ο Δημ. Σχολείο ως συστεγαζόμενο προσωρινά.
Βέβαια οι ανάγκες του σχολείου αυξάνονται και ανακύπτει ζήτημα αιθουσών. Ευελπιστούμε να μεταστεγαστεί 7ο Δημ. Σχολείο και να λειτουργήσουμε σύγχρονα, μ’ όλα τα τμήματα που προβλέπονται.
Πρόσφατα άρθρα
- ΗΜΕΡΑ ΣΚΑΚΙΟΥ
- Παγκόσμια Ημέρα Ζώων
- 11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
- Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
- Αγιασμός
Ιστορικό
Kατηγορίες
- Νέα
- Σύλλογος Γονέων
- ΤΠΕ
- Τάξεις
- Αγγλικά
- Ανακοινώσεις
- Δραστηριότητες
- Άρθρα
- Εργασίες μαθητών
- Εκπαιδευτικό υλικό